HISTORIA

Palmfestivalen arrangeras sedan 1976 i Trelleborgs stadskärna och är Sveriges äldsta stadsfestival.

1976 - 1980

1976
Festivalen startade i september 1976 som Mikaeli Marknad. Det var på initiativ av Jarl Svensson och Alf Näslund. Men ambitionen var inte att återuppliva en traditionell marknad,
snarare att skapa en årlig folkfest för trelleborgare och hemvändare. Stan spärrades av för första gången någonsin. Det skedde under starka protester, inte minst från polischefen. Vilken absurd tanke – att stänga ute trafiken från stadens centrum. Längs huvudstråket, Algatan och Östergatan monterade knallarna upp sina stånd. Men även butikerna flyttade ut sin försäljning på gatan.
Många fastigheter hade rivits under året. På tomterna placerades karuseller, skjutbanor och radiobilar. Vi bad fru Malmros om ursäkt för att vi placerat ett pariserhjul utanför hennes sovrumsfönster. Men det fick stå kvar. Från olika scener i stan bjöds på en varierande underhållning, långt ut på natten. Till ordförande för denna första festival hade kommittén utsett Stig Ohlsson, som var direktör på SE-banken.

1977
Festivalen startade under stor uppståndelse. Vi hade beslutat ge ut de första lokalmynten i Sverige i modern tid. Meningen var att skapa en parallellvaluta, som kunde finansiera olika kulturella aktiviteter i Trelleborg. De växlades på bankerna och var gångbara som betalningsmedel inom hela kommunen. Det blev naturligtvis en otrolig uppståndelse. Det blev förstasidesnyhet i de flesta tidningar. Alla väntade på att Riksbanken skulle ingripa. Det gjorde man. Men man hade ingen lagparagraf att stödja sig på.

1978
Det året blev det en bejublad dragkamp mellan Ystads och Trelleborgs brandmän. Ystadspojkarna vann. Sedan blev det inga fler dragkamper.

1979
Största attraktionen var Skånska Mästerskapet på enhjuling. Kyrkoherden i Hammarlöv innehade titeln. Nu utmanades han på C-B Friisgatan av andra som trodde sig hantera en enhjuling bättre Bertil Mattsson blev ny direktör på SE-banken och fick också överta ordförandeskapet för festivalen.

1980
Gustav Skog utsågs till marknadsgeneral. Han hade inköpt en frack och låtit sy om den till generalsuniform för 1.200:-. Vi letade efter en elefant – Trellefanten – som skulle gå först i festivaltåget. Generalen och Alf Näslund provade att rida på en elefant på en cirkus i Malmö. När den kom till Trelleborg blev den så glad när den såg allt vattnet i Sjöormsfontänen på Stortorget. Den hoppade upp i karet – som sprack!

1981 - 1990

1981
Vi bjöd in till en pristävling om målning av väggen mot Rådhusplatsen – gaveln till färgaffären Ask. José Lierad vann pristävlingen. Färgen var lika fin när huset revs 24 år senare.

1982
Den stora attraktionen detta år var hästomnibussen. En tvåvåningsvagn. Ekipaget hade trafikerat linjen Fredriksberg – Kongens Nytorv i slutet av 1800-talet. Men när det kom till Limhamn med Dragörfärjan blev det ett tvärstopp i tullen. Utländska bussar fick inte konkurrera med svensk lokaltrafik. Det blev full kalabalik. Inte förrän kommunikations- ministern ingripit kunde bussen transporteras vidare till Trelleborg. Men väl där kom nya svårigheter. Det fanns inga hästar och ingen kusk, som vågade sitta så högt upp. Det löste sig så småningom, sedan vi bjudit in en lantbrukare från Österlen. Efter en bättre middag på Stadshotellet, var han beredd att ge sig ut på den nya ringlinjen. Vi tog 5 kronor för turen. Men ville man sitta på övre däck så kostade det 10.

1983
En simmare besökte marknaden. Han hade simmat hela vägen från dåvarande Östtyskland

1985
Utgivningen av lokalmynten hade blivit en stor succé. Vad skulle vi göra med alla svenska pengar vi fått in? Då kläcktes idén, att sätta Sveriges sydligaste stad på kartan – ordentligt! Här skulle planteras palmer! Palmer symboliserar sol, sommar, semester och södern. Sagt och gjort. Historien om hur vi valde ut och transporterade hit palmerna har inte berättats tidigare. Men det får bli ett särskilt kapitel

1986
Det började bli trångt i centrum. Östergatan var avstängd för stensättning. Frågan var om den skulle bli klar i tid? Fler knallar än någonsin hade anmält sig. Festivalen hade gjort sig känd långt utanför Skånes gränser som en av de stora folkfesterna.

1987
Ingemar Johansson kom till festivalen. Han skulle delta i IFK:s Trelleborgsloppet, populärt kallat “Palm Springs”. Han blev så förtjust i Trelleborg att han ville bosätta sig här. Kommunen anvisade honom en tomt på Östra Stranden. Men bygget kom aldrig igång. En annan kändis, redan bosatt i Trelleborg, Malena Ivarsson, ledde frågetävlingarna från scenen i Stadsparken.

1988
Vi hade bjudit in Lill-Babs för en show i Stadsparken. Det skötte hon bra. Drog in över 10.000 åskådare enligt polisens beräkningar. Nu hade antalet knallar satt ett nytt rekord – 180 – att jämföras med 140 året innan och 30 när festivalen startade. Och en internationell tävling för veteranmotorcyklar drog genom Trelleborg. Ett specialprov hade placerats framför Stadshotellet. Festivalen bevakades av Radio Malmöhus, som hade flyttat sin studio till Trelleborg och Rådhustorget.

1989
Lokalmynten växlades med stor framgång. Nu fanns det redan 13 årgångar, alla med olika Trelleborgmotiv. Det beslutades att tillverka en borgmästarkedja av mynten i guldvalör. Ädelsmeden Magnus Liedholm i Skanör fick uppdraget.

1990
Nils-Gunnar Snygg utsågs till ny marknadsgeneral efter Gustav Skog. Och det fortsatte han med i sju år. Därefter valdes han till kommunfullmäktiges ordförande och stadens borgmästare. Men det var på andra meriter.

1991 - 2000

1991
Temat för året var vikingatiden. Upptäckten av Trelleborgen gjorde att motivet på lokalmyntet var givet. På barnkarnevalen i Stadsparken fick alla ungar vikingahjälmar. Störst uppmärksamhet fick kanske världens största gräddbulle. Alla barn i Trelleborg
fick äta så mycket dom kunde, men det blev över. Och gräddbullen hamnade i Guiness Rekordbok.

1992
Bungie-jump i Stadsparken var årets fluga, som spred skräck och förtjusning.

1993
Vi dristade oss att byta namn från Mikaeli Marknad till Mikaelifesten eftersom Wilmer X inte uppträder på en marknad. Det blev folkstorm. Men den lade sig snabbt.

1994
För en symbolisk summa köpte vi den uppmärksammade dekoren från Melodifestivalen – European Song Contest – i Malmö. Ett vikingaskepp! Det placerades framför Rådhuset.
TV1 visade en film från bygget av den avancerade scendekoren. Årets artist: Peps Persson. Han gjorde ett mycket uppskattat framträdande på stora scenen i Stadsparken.

1995
Vi satte in ångtåg på linjen Malmö-Trelleborg – för att locka hit utsocknes. Ett långt tåg
med alla klasser – t.o.m. Klass 4 (utan bänkar och en gång avsedd för fiskargummorna i Limhamn och deras kärror på väg till stan). Det blev fulla tåg och extra avgångar. Trafiken återupptogs 1996. Nordman spelade på Trelleborgen inför 1400 trelleborgare.

1996
Några djärva trelleborgare klättrade på Vattentornet. Uppifrån och ner. Ett par år tidigare upplevde vi en liknande bedrift. Då hoppade en stuntman från Signums tak ned på Algatan. Jo, det fanns en massa tomkartonger som dämpade nedslaget.

2000
Årets ovanliga satsning var ett vykort. Det distribuerades med Trelleborgs Allehanda och fanns även i butiker och på posten. På kortet uppmanades alla vänner till trelleborgare att besöka festivalen. Det distribuerades gratis av posten över hela Sverige.

2001 - 2010

2001
Lasse Svensson tillträdde som marknadsgeneral. Vi ändrade om Rådhuset till en Opera. Artisterna från Malmö Stadsteater (numera Malmö Opera) stod i fönstren (likt en adventskalender) och framförde kända avsnitt från olika operor.

2002
Talangjakterna tog fart. Scenen i Stadsparken blev avstamp för många lovande förmågor. En del har vi mött senare som etablerade sångare, såväl självständiga artister som i grupp. Astrid Lindgrens värld var temat för barnkarnevalen, som drog genom stadens gator på lördagen.

2003
Wilmer X framträdde på festivalen och slog nytt publikrekord Över 10.000 trängdes framför scenen i Stadsparken.

2004
Årets tema var Mexico. Allt var mexikanskt, inklusive maten.

2005
Mikaelifesten, som tidigare hette Mikaeli Marknad, hade funnits i 30 år. Nu var det åter dags för ett namnbyte, något som förknippades med Trelleborg. Det blev PalmFestivalen! Popgruppen Slade, Timbuktu och Europas största pariserhjul bidrog till att göra festivalen till den största dittills.

2006
Det världskända rockbandet Nazareth kom till festivalen. Det gjorde också en fjortonårig tjej, Amy Diamond, som vann trelleborgarnas hjärta.

2007
Trelleborg firade 750 år som stad. De Fyra Tenorerna gjorde succé när de förra gången uppträdde från Rådhusets fönster. Nu hade de blivit fem och gav en ny operaföreställning från Rådhuset. Svante Thuresson och Viktoria Tolstoy bidrog till att höja stämningen i centrum. Och i Stadsparken var det Barnfestival med Bananer i Pyjamas. Festivaltältet på Stortorget var det största dittills, men blev ändå fullsatt på kort tid.

2008
Artisterna för året var BWO. De hade framgångsrikt deltagit i Melodifestivalen och genomfört en uppmärksammad turné i England och Ryssland. De uppträdde i Stadsparken inför 5000 entusiastiska festivalbesökare. Bland övriga artister märktes trion Abalone Dots från Västervik. Dom förtrollade publiken med sin speciella musikstil – softgrass.

2009
Festivalen genomfördes båda dagarna i ett strålande väder. I Stadsparken uppträdd Darin, en tonårsidol som vuxit till folkkär artist. I festivaltältet, som vuxit i omfång och rymde fler festivalbesökare än någonsin, ställde Jan Wolfhagen till uppståndelse, när han utklädd till H. M. Konungen invigde Palmfestivalen. Ett av Sveriges mest populära dansband, Arvingarna, drog rekordpublik till festivaltältet. Barnfestivalen i Stadsparken gästades av Doris och Knäckebröderna.

2010
En festival, som med strålande väder och och populära artister, lockade större publik än någonsin. I festivaltältet underhöll David Batra, en av landets främsta komiker. Men höjdpunkten blev ändå det lokala enastående Tittin-gänget. På stora scenen i Stadsparken uppträdde Amanda Jensen, som korats till “Årets kvinnliga Artist” och tagit Sverige med storm med sin låt “Happyland”. Barnkarnevalen i Stadsparken intogs av populära Bananer i Pyjamas.

2011 - 2020

2011
Till festivalstarten på torsdagskvällen, populärt kallad “Palm i bygget” kom Stefan och Kim, musikaliska virtuoser. De genomförde en otrolig show. På lördagen kom Swingfly, en mycket uppmärksammad amerikansk-svensk rappare. Han samlade, trots regn, en stor publik i Stadsparken. Årets nyhet var en festivalbag, som såldes i tusental och syntes överallt i Trelleborg.

2012
Som ny ordförande i festivalkommittén valdes Ola Svensson. Till ny festivalgeneral, som ska dela ansvaret med Lasse Svensson utsågs Mia Melander. Palmfestivalen har nu blivit en stadsfest utan jämförelse. Över 100.000 besökte festivalen under fredagen och lördagen. Ett nytt inslag var ”Öppen Scen” framför Rådhuset. Där uppträdde lokala förmågor inom musik, dans, komik och poesi. Den stora publikmagneten var emellertid Glenn Wish, som i medryckande Elvis-anda gav en oförglömlig show från Stadsparkens stora scen. Barnkarnevalen i Stadsparken hade vuxit till ett etablerat och uppskattat inslag i festivalen. Zillah och Totte var givna favoriter på stora scenen.

2013
Festivalen startade traditionsenligt med ”Kick-off” i festivaltältet på Stortorget. Utsålt veckor i förväg. Teater Titt-in gjorde ett bejublat framträdande med ”Palm i Bygget”.
Alcazar, som serverat hits under 15 år bjöd på Trelleborgs största disco. Dansgolvet var gräsmattorna framför stora scenen i Stadsparken.

2014
Centrala Trelleborg var avstängt redan på torsdagen. Tivolit hade erhållit tillstånd för en extra dag och då hängde en del andra aktiviteter på. Ett ihållande regn dämpade tillströmningen till festivaltältet på fredagen, men Perikles spelade som vanligt och hade efter alla år blivit en institution i festivalbilden. Lisa Romée uppträdde med Trelleborgs Storband på Scenen framför Rådhuset. Årets artist i Stadsparken var Martin Stenmarck, som bjöd på en oförglömlig show från stora scenen.

2015
Årets stora händelse var Måns Zelmerlöv. Han hade inför närmare 200 miljoner TV-tittare vunnit Eurovision Song Contest 2015. Innan den överraskande framgången hade han avtalat om att uppträda på Palmfestivalen. Men det fick inte avslöjas förrän kort tid före. Det blev naturligtvis rekordpublik i Stadsparken. På torsdagskvällens ”Kick-off” engagerade Ola Selmén i festivaltältet med ”Världens snabbaste allsång”.
På fredagen spelade traditionsenligt Perikles i det fullsatta festivaltältet.
Gator och torg var till trängsel fyllda av marknadsbesökare.

2016
Festivalens kickoff gästades av Tomas Järvheden och showgruppen Showtime. Fredagen bjöd traditionsenligt på Perikles. Detta år delade de scen med Jukeboxers.
För andra året var det musikalisk tävling i Så kan det låta. Angelica Alm och Anna Persson var lagledare. Lag bildades av Trelleborgs operastjärnor Joakim Bäckström och My Johansson. De mötte schlagerstjärnan Shirley Clamp och Petra Garnås. På lördagskvällen var det stort 70-talsdisco i tältet.

2017
Wallmans on tour invigde ett fullsatt tält på torsdagen. Våra generaler Mia och Lasse roade som sina alias Gunnel och Jean-Paul. På fredagen stod tolvmannagänget Funk That på Stadsparksscenen. De gästades av Sveriges jazzdrottning Viktoria Tolstoy. Så kan det låta återkom för tredje året på lördagseftermiddagen. I år gästades vi av Rasmus Mononen från Lilla Beddinge teater, Anna & Malin Törnqvist och schlagerkungen Magnus Carlsson. Han återkom senare och körde ett clubgig under kvällens disco.

2018
Festivalen startade torsdagen den 23 augusti med Robert Wells och Lennie Norman med en fantastisk underhällning i festivaltältet. Även i år (för femte året) startade Axels tivoli redan på torsdagen.

STADPARKENSCENEN
The Flants och Funk That med Åsa Fång intog scenen på fredagen med svängig musikunderhållning. På lördagen var det uppvisning med DanzFit som följdes av Trelleborg Gymnastic and dance.

BARNFESTIVALEN
Stadsparken fylldes kl 15.00 när Nassim al Fakirframträdde.

2019
Festivalen startade torsdagen den 29 augusti med ett traditionellt välkomsttal av Festivalgeneralerna. Därefter tog Wallmans on tour över underhållningen. Dock gjordes ett komiskt besök av Gunnel och Jean-Paul, Mia Melanders och Lasse Svenssons revykaraktärer.

STADPARKSSCENEN
På lördagen var dels uppvisning från Trelleborg Dance och airobic och dels barnunderhållning med föreställningen ”Marhaba Hej”. På lördagskvällen uppträde bandet Hoffmaestro med bl.a. sin hit “Highway man”.

FESTIVALTÄLTET
After-Work som hade musikquiz av och med Peter ”Krona” Kronström. På kvällen stod Perikles för underhållningen.

Lördagsunderhållningen:
Startade 16:00 med “Så kan det låta”. Lasse Svensson var showkonstruktör och programledare för femte året och Angelica Alm – Ekblad och Anna Persson var lagledare. I år tävlade Anderz Wrethov och Per-Ola Sandgren mot Åsa Fång och Rebecka Karlsson.

På lördagskvällen stod DJ Laila i DJ-båset.

2020
Den 45:e PalmFestivalen skulle genomföras, men ställdes in. Covid 19 var anledningen.

2021 -

2021
Fortfarande pågående pandemi gjorde att det blev “lilla PalmFestivalen”. PalmFestivalens familjelördag. Axel tivoli pågick under sju dagar samt Ayla Kabaca stod för ett timslångt program med en fartfylld och interaktiv familjeföreställning med lyxiga låtar. DanZfit var med såklart.

2022
PalmFestivalens valde att servera öl på petflaska istället för på fat i festivaltältet.

Se 2022 års program.

2023
Tältets placering diskuterades frisk under året och ”NY” placering genomfördes. Tältet vändes 90 grader samt flyttades upp mot museet. Nytt tillskott var även fler tält ute med tre nya foodtrucks, Smokey och Carozza samt med Prosecco Swedens egna Proseccobar. Nytt var även att DJ Lingongroove spelade behagligt på uteserveringen. Många besökte även Signums WC detta år.

Se 2023 års program.